Vinná réva
Toto lehce stravitelné ovoce je účinným pomocníkem při zažívacích potížích. Zlepšuje žaludeční sekreci, střevní perilstatiku, činnost jater. Příznivě ovlivňuje srdeční činnost, dýchání, rozšiřování cév, činnost ledvin i výměnu vody v těle. Jsou dobrým zdrojem draslíku. Červené a tmavomodré odrůdy hroznů ve srovnání s hrozny zelenými obsahují hodně antioxidantů, které neutralizují volné radikály, a tak tělo chrání proti rakovině a srdečním chorobám. Slupky obsahují vlákninu, která odstraňuje ochablost střev a zácpu a zároveň odvodňuje organismus a zbavuje ho jedovatých látek. Hrozny urychlují průchod moči ledvinami a močovými cestami, vyplavují bakterie a mírní záněty ledvin. Kromě vitaminu B 12 se v nich nachází vitaminy skupiny B důležité pro metabolismus sacharidů, dobré nervy a mozek. Jedinou nevýhodou je, že ovocný cukr mírně zvyšuje hladinu cukru v krvi. Jsou také zdrojem manganu, hořčíku a kyseliny listové.