Sazečka cibule
Cibule je rostlina, která se pěstuje v různých odrůdách, lišících se tvarem i barvou. Pěstuje se ze semen nebo ze sazeničky. Sazečky jsou malé cibulky vypěstované ze semen.
Cibule se využívá v kuchyni a málo která hospodyně si dovede vaření bez ní představit, stejně jako bez soli a jiného koření. Cibule nám pomáhá při potížích s nechutenstvím, zažíváním, krevním tlakem, záněty a dalšími problémy. Obsahuje vitamin C, fosfor, vápník, síru, selen, zinek a další.
Rozdíl mezi cibulí kuchyňskou a šalotkou spočívá v tom, že šalotka (množilka) vytvoří z jedné cibulky (v obchodě je poznáte tak, že jsou to větší cibulky, než u sazečky kuchyňské) více dalších menších cibulek, které mají jemnější chuť; ze sazečky cibule kuchyňské vyroste zase jedna velká cibule, která má chuť výraznější.
Cibuli sázíme do země, která by měla být lehká, písčitější. V kyselých půdách se cibuli nedaří dobře, v jílovitých a těžkých trpí houbovými chorobami a po sklizni má jen krátkou trvanlivost. Ozimá cibule nejlépe přezimuje pod pokrývkou sněhu a má ráda pomalé tání (předejde se tak jejímu vyschnutí). Vhodné jsou pro ni slunné a otevřené polohy.