Mangold - Rhubard chard
Detailní popis produktu
Mangold řapíkatý červený Rhubard Chard – nazývaný listová řepa kvůli příbuzenství s řepou. Potřebuje kvalitní, hlinitopísčitou, nepříliš mokrou půdu a slunečné místo (slunce způsobuje sytou barvu) chráněné před větrem. Listy do čerstvých salátů lze odebírat velmi brzy, prakticky hned, jak rostlina zesílí a se sběrem pokračujeme až do prvních mrazů. Kromě lahůdkových řapíků má rostlina i estetickou hodnotu, se sytě červenými řapíky a lze jej pěstovat i na okrasných záhonech.
Rostlina má tmavě červené stonky a sytě zelené listy, které jsou velké a zvlněné, rostlina je robustní a rychle roste. Listy a stonky lze sklízet průběžně, jak narůstají. Je to typicky raná zelenina, sklízíme už po 50 – 60 dnech od vyklíčení. Jemné listy se řapíky lze již použit ke konzumaci po 25 dnech, při protrhávaní.
Tato velmi chutná raná odrůda je určená zejména pro přímou spotřebu nebo pro tepelnou úpravu obdobně jako špenát. Při vaření neztrácí svou sytou barvu.
Mangold obsahuje hodně vitamínů a minerálů, třeba železo nebo vápník, také obsahuje lehce stravitelné bílkoviny. Vydatně podporuje růst a regeneraci tkání, vhodná při dietách, doporučuje se konzumovat při těhotenství, blahodárně působí na kardiovaskulární systém a celkovou imunitu organismu. Nezanedbatelné jsou také její detoxikační účinky.
Sázíme v období března - května 2cm pod povrch substrátu přímo na stanoviště. Pěstujeme ve vzdálenosti 30x15cm.
Sklízíme v červenci.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.